Generating PDF

Reis- en luchtvaartsector vragen antigeentests voor reizigers op luchthavens

By 

ABTO, Air Belgium, A4E, BAR Belgium, BATA, BATM, Belgian Travel Organisation, Brussels Airport Company, Brussels Hotels Association, Brussels South Charleroi Airport, CLIA, IATA, UPAV en VVR doen een beroep op de Belgische overheid om antigeentests uit te voeren op luchthavens en zo de verplaatsingen van de reizigers te vergemakkelijken en het risico op besmettingen door toerisme nog verder naar omlaag te halen.

De Covid-19-crisis treft de luchtvaartindustrie op ongekende wijze en is een kwestie van overleven geworden. De toerisme- en reisindustrie, de luchtvaartmaatschappijen, de luchthavens, alle spelers in deze sectoren roepen de Belgische regering op om met spoed antigeentests uit te voeren op de luchthavens in plaats van de huidige quarantaine maatregelen, om het reizen voor de reizigers te vergemakkelijken.

Volgens IATA is het luchtverkeer in het hele jaar 2020 met ongeveer 70% afgenomen. De lichte opleving die in de zomer werd waargenomen werd snel omgebogen door de nieuwe stijging in het aantal Covid-19-besmettingen, de sluiting van de grenzen en de verslechtering van de economische situatie. Dit alles heeft de geleid tot ongezien onzekerheid voor de bedrijven binnen de reis- en luchtvaartindustrie.

Verschillende hubs van grote Europese luchthavens (Milaan, Rome, Frankfurt, Londen…) en zeer recentelijk Parijs, voorzien zich van antigene testsystemen om een snelle diagnose mogelijk te maken en adequaat op te treden. Wij pleiten voor een snelle en dringende implementatie van dergelijke systemen op Belgische luchthavens. Door de focus te verlegen naar testing i.p.v. quarantaines, zijn we er steeds zekerder van dat het virus niet meereist met passagiers.

Momenteel verschillen de maatregelen m.b.t. de gezondheidsbeperkingen in Europa nog van land tot land. De recente aanbeveling van de Europese Raad om de risicogebieden in Europa d.m.v. gezamenlijke mapping te bepalen dringt zich op en moet zo snel mogelijk in België geïmplementeerd worden. Dit zorgt voor meer duidelijkheid voor de reiziger en helpt de zeer zwaar getroffen sectoren door het operationeel proces te vergemakkelijken. Daarnaast benadrukken de vliegtuigfabrikanten en IATA de lage kans op besmetting in vliegtuigen; het HEPA-filtersysteem vernieuwt de lucht in een cabine om de 2 à 3 minuten.

Ondanks de pandemie moeten alle bedrijven de reizigers in staat kunnen stellen om in de best mogelijke sanitaire omstandigheden te reizen: de inzet van antigeentests op luchthavenplatforms is daar een belangrijk onderdeel van.

 

Contact voor de media

Pascal Struyve
BATM President
pascal.struyve@batm.be
+32 477 63 78 58

About A4E

Airlines for Europe (A4E) is Europe’s largest airline association, based in Brussels. A4E works with policymakers to ensure aviation policy continues to connect Europeans with the world in a safe, competitive and sustainable manner. As a key initiator of aviation’s Destination 2050 roadmap, A4E and its members committed to achieve Net Zero carbon emissions for their own operations by 2050. With a modern fleet of over 3,200 aircraft, A4E airlines carried over 270 million passengers in 2021 — down from 700 million in 2019 due to the COVID-19 pandemic. Each year, A4E members with air cargo and mail activities transport more than 3.7 million tonnes of goods, life-saving vaccines and essential medical equipment to more than 360 destinations either by freighters or passenger aircraft. Follow us on Twitter @A4Europe.